Blijf op de hoogte

Bekijk al onze nieuwsbrieven en nieuwsberichten

Nederlandse Proof set 2017 (en wat is Proof kwaliteit?)

(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Heeft u dat ook wel eens? Dat u zich afvraagt wat nu precies iets betekend? Vaak krijg ik de vraag van nieuwe medewerkers om eens uit te leggen wat nu precies de Proof kwaliteit is. Het antwoord is dan niet zo eenvoudig. De hoogst mogelijke kwaliteit waarin munten geslagen kunnen worden is de eenvoudigste versie van mijn antwoord. Het langere antwoord is natuurlijk beter.

Bij het slaan van Proof-munten is het productieproces heel anders dan bij circulatie munten. Alleen het allereerste begin is gelijk. Het maken van het ontwerp. Maar dan begint het pas. De stempel waarmee de Proof munt geslagen wordt ondergaant heel wat meer behandelingen.

In de eerste plaats wordt het hoogste gedeelte van de stempel, dus wat het laagste gedeelte van de munt wordt uiteindelijk, hoog spiegelend afgewerkt. Dat is een heel precies werkje. Iedere oneffenheid valt namelijk na het slaan van de munt direct op. Je moet jezelf kunnen spiegelen in dit gedeelte van de munt.

Proof set 2017 kopen - Amsterdams MuntKantoor

Nadat dit voor elkaar is, wordt de afbeelding gematteerd. Dat is net zo'n precies werkje. Vroeger werd dit bereikt door te zandstralen. Het formaat van de zandkorrel bepaald hoe fijn of grof de mattering werd. Tegenwoordig wordt dit steeds meer met behulp van laser apparatuur gedaan. Hierdoor is het ook mogelijk om verschillende mattering op dezelfde munt aan te brengen. Nadat de stempel klaar is, wordt deze gehard, zodat er muntplaatjes mee geslagen kunnen worden. En niet 10.000-en, zoals bij circulatie munten, maar veel kleinere aantallen. De stempels gaan veel korter mee. Het aantal is sterk afhankelijk van de druk die toegepast moet worden, de afbeelding en de omgeving. Ik hoor u denken "de omgeving"? Ja, echt. Het beste resultaat wordt verkregen door in een stofvrije omgeving te werken. Ieder stofdeeltje, hoe klein ook, kan namelijk al problemen opleveren op de munt.

Dan zijn er natuurlijk ook nog de muntplaatjes. Vaak moeten de muntplaatjes behandeld worden voordat er munten van geslagen kunnen worden. Ze mogen geen vervuiling op zich hebben. Anders gaat dat ook ten koste van het eindresultaat. Veel munthuizen doen er geheimzinnig over hoe ze dit doen. Wassen met kleine stalen, helemaal ronde, kogeltjes is een bekende wijze, maar er zijn meer mogelijkheden. Kortom, er komt nog heel wat kijken voordat een Proof munt geslagen is.

Na een uitgebreide inspectie wordt de munt dan verpakt in een capsule. Hierdoor zijn ze beschermd tegen zoveel mogelijk invloeden van buitenaf. Vandaar dat wij ook altijd adviseren om deze capsules dicht te laten. In de lucht zitten nu eenmaal veel stofjes die niet goed zijn voor de kwaliteit van de munt. Om maar niet te spreken over onze vingers. Iedere vingerafdruk op een munt zal altijd zichtbaar blijven. Dus gewoon de munt in de capsule laten is echt het beste.

De Nederlandse Proof set is een goed voorbeeld van hoe hoog de kwaliteit van Proof munten is. In de set van 2017 zitten alle denominaties. Dus ook de zeer schaarse één en twee cent munten. Daarnaast is de totale oplage beperkt tot 4.000 sets. Laag voor alle verzamelaars in Nederland. De afgelopen jaren zijn dan ook de meeste Proof sets vrij snel na de uitgifte totaal uitverkocht. Maar voor de 2017 Proof set is besloten een extra munt toe te voegen. Een €2,- munt waarvan de sterren speciaal gekleurd zijn ter ere van de 50e verjaardag van Koning Willem-Alexander. Een extra reden waarom de oplage waarschijnlijk ook dit jaar weer snel uitverkocht zal zijn.

Speciaal voor u bieden wij u de mogelijkheid niet alleen de set van 2017 bestellen, maar ook van de eerdere jaren. Gewoon door het blokje aan te klikken op de website dat u ook de eerder set wil ontvangen, ontvangt u regelmatig alle eerder sets. En natuurlijk de set die in de toekomende jaren nog uitgegeven worden.

Bestel vandaag nog de officiële Nederlandse Proof set van 2017 op onze website.

Deze aanbieding is verlopen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief, bekijk het nieuwsoverzicht of houd onze Facebook-pagina in de gaten om op te hoogte te blijven van de nieuwste acties en aanbiedingen.

"Goed verzorgd, en snel geleverd!"

Veel tevreden verzamelaars gingen u voor
R

Google Reviews R. Coret

Een goede site voor muntenverzamelaars zoals ik. Ze werken hard aan een goede levering, zijn vaak de eerste met leuke en informatieve munten. Snelle levering en in een goede verpakking.

D

Google Reviews D. Kortbeek

De informatievoorziening was uitgebreid en helder. Het maken van keuzes waar daardoor makkelijk. De betaling ging vlot en de levering was keurig binnen het aangegeven tijdvlak. Dat het resultaat schitterend is was ook zeker verwacht. Complimenten !

F

Google Reviews F. Rijnenberg

Zeer verrast door de uitzonderlijke fraaie afwerking en de goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Wij werken samen met erkende munthuizen wereldwijd

  • Royal Canadian Mint - Amsterdams MuntKantoor
  • Monnaie de Paris - Amsterdams MuntKantoor
  • Perth Mint - Amsterdams MuntKantoor
  • Münze Österreich - Amsterdams MuntKantoor
  • United States Mint - Amsterdams MuntKantoor
  • South African Mint - Amsterdams MuntKantoor
  • Mint of Finland - Amsterdams MuntKantoor
  • Mint of Poland - Amsterdams MuntKantoor
  • The Singapore Minth - Amsterdams MuntKantoor
  • Royal Australian Mint - Amsterdams MuntKantoor