Blijf op de hoogte

Bekijk al onze nieuwsbrieven en nieuwsberichten

Strikt gelimiteerde Maltese munt in Sterling zilver

(Leestijd: 1 minuut)

Op woensdag 16 maart mochten wij in Nederland weer naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Dankzij dit belangrijke recht kan iedereen zijn of haar stem laten gelden. Dat was vroeger niet vanzelfsprekend.

Zo werd het vrouwenstemrecht in Malta bijvoorbeeld in 1947 ingevoerd, nu 75 jaar geleden. Om deze invoering te herdenken, heeft de Centrale Bank van Malta een schitterende officiële 10 Euro in Sterling zilver geslagen. Een Maltese traditie om belangrijke constitutionele ontwikkelingen te herdenken.

Wacht niet te lang met uw bestelling voor deze schaarse herdenkingsmunt in de allerhoogste kwaliteit. De oplage is strikt gelimiteerd tot slechts 1.500 exemplaren wereldwijd. Minder nog dan de meeste zilveren Maltese munten. Bovendien hebben wij maar 29 exemplaren ter beschikking!

De wijziging van de Grondwet van Malta in 1947 was een fundamentele doorbraak voor de emancipatiestrijd van de Maltese vrouw. Het zorgde voor algemeen kiesrecht voor iedereen van 21 jaar en ouder. Vrouwen konden nu stemmen en zich verkiesbaar stellen voor een openbaar ambt.

Maltese vrouwen maakten voor het eerst gebruik van hun kiesrecht bij de verkiezingen van 25 tot 27 oktober in 1947. 54% van de 140.703 kiesgerechtigden was vrouw. Ongeveer 75% van de kiezers ging stemmen. Van de 76.745 geregistreerde vrouwelijke kiezers hebben 54.565 daadwerkelijk gestemd. Van de twee vrouwelijke kandidaten werd er één gekozen, Agatha Barbara van de Labrou-partij. Ze zou met succes tien opeenvolgende verkiezingen winnen en vijf keer tot minister worden benoemd. In 1982 zou zij de eerste Maltese vrouw zijn die president van de Republiek werd.

Het is duidelijk dat de weg naar volledige en effectieve gelijkheid voor vrouwen en mannen in Malta niet stopte bij de invoering van het vrouwenstemrecht in 1947. Het is nog een doorlopend proces.

Uw schaarse munt uit Malta kan direct worden verzonden. U ontvangt de waardevolle Sterling zilveren Herdenkingsmunt in de prachtige cassette van de Centrale Bank van Malta. Uw exemplaar is uiteraard voorzien van het officiële Certificaat van Echtheid, waaruit blijkt dat u één van de weinige verzamelaars ter wereld bent die de speciale munt in bezit heeft.

Ik wens u heel veel plezier met deze schaarse officiële 10 Euro van de Central Bank of Malta.

Deel het bericht