Een Oorlogsmonument op massief 24-Karaats goud

(Leestijd: 1 minuut)

Het is bijna zover. Over een paar weken staat Nederland weer uitgebreid stil bij de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog waarin ons land zich aanvankelijk, net zoals tijdens de Eerste Wereldoorlog, neutraal had verklaard.

Nederland was lang niet het enige land dat dacht neutraal te blijven. Dat gold bijvoorbeeld ook voor Luxemburg. In tegenstelling tot ons land werd Luxemburg echter in beide oorlogen door Duitsland bezet. Aan deze tijd is een indrukwekkend monument gewijd, dat voor een deel is afgebeeld op de schaarse gouden munt die u vandaag kunt afroepen.

Het monument staat bekend als de Gëlle Fra. Oftewel, de Gouden Dame. Een naam die tevens toepasselijk is voor de officiële herdenkingsmunt waarop zij is afgebeeld. De munt is namelijk geslagen in massief 24-Karaats goud en in de hoogst mogelijke kwaliteit. Er is altijd heel veel belangstelling in gouden munten, terwijl de beschikbaarheid zeer beperkt is. Klik daarom snel hier om direct naar uw reserveringsformulier te gaan en een exemplaar te bemachtigen!

De echte naam van het Luxemburse Oorlogsmonument is het ‘Monument de Souvenir’. Dit symbool voor de vrijheid is na de Eerste Wereldoorlog gebouwd, ter ere van de duizenden Luxemburgers die zich tijdens die oorlog hadden aangemeld voor het Franse leger. Het bestaat uit een enorme obelisk van meer dan 20 meter hoog. Bovenaan is het vergulde vrouwelijke figuur geplaatst waarnaar het monument is vernoemd. Deze vindt u ook terug op de massief gouden munt die u tijdelijk hier kunt bemachtigen.

In 1940 werd het standbeeld vernietigd door de Duitsers die Luxemburg weer hadden bezet. Gelukkig wist men enkele delen van het monument - waaronder de Gouden Dame - te redden en te verbergen. Na de Tweede Wereldoorlog was het monument dan ook deels gerestaureerd. De Gëlle Fra zelf ontbrak echter voor een lange tijd. Men had dit deel begraven onder het voetbalstadion en het werd pas in 1980 teruggevonden.

Kenmerken

Tegenwoordig is het Oorlogsmonument volledig gerestaureerd en zijn er zelfs nieuwe onderdelen aan toegevoegd, zoals de namen van zij die stierven in de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor is de Gouden Dame uitgegroeid tot een indrukwekkend symbool van veerkracht en verzet.

Ik wens u veel plezier met deze officiële Luxemburgse herdenkingsmunt.

Deel het bericht