Een waardig aandenken aan onze bevrijding...

(Leestijd: 1 minuut)

Wat herinnert u zich nog van uw basisschooltijd? Of misschien wel, net als ik, van uw lagereschooltijd? Ik heb nog duidelijke herinneringen aan het leren lezen en schrijven. Maar wat mij vooral is bijgebleven, zijn alle verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Daar werd, en wordt nu nog steeds, heel veel aandacht aan besteed in het basisonderwijs.

Gelukkig leven wij nu al bijna 75 jaar in vrede in Nederland. Maar het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft heel veel voeten in de aarde gehad. Iets wat mij ook altijd is bijgebleven, is dat de Canadezen daar een grote bijdrage aan hebben geleverd.

Omdat wij een bijzonder goede relatie onderhouden met de Koninklijke Canadese Munt zijn wij al heel lang bezig om te kijken hoe wij 75 jaar vrijheid kunnen vieren met een speciale herdenkingsuitgifte. Gezamenlijk met de Canadese Ambassade in Den Haag willen wij daar een waardig aandenken aan onze bevrijding van maken.

Omdat wij het belangrijk vinden dat zoveel mogelijk mensen in aanraking zullen komen met deze uitgifte, zullen wij 50.000 exemplaren gratis ter beschikking stellen. Natuurlijk krijgt u, als lezer van deze nieuwsbrief, de mogelijkheid om deze speciale herdenkingsuitgifte te bemachtigen.

Binnenkort ontvangt u hier meer informatie over.

Wij zijn niet de enigen die stilstaan bij de bevrijding. Zo zijn er al enkele grote herdenkingen geweest, bijvoorbeeld voor Operatie Market Garden en de Slag om de Schelde. Ook het komende jaar zullen er nog vele herdenkingsbijeenkomsten volgen door heel het land.

De viering van 75 jaar vrijheid duurt meer dan een jaar. Het slotstuk is op 24 oktober 2020, wanneer het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties wordt gevierd. Tijdens de oprichting van de VN lag de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen. Eén van de taken van de organisatie was dan ook om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen.

Gelukkig heeft er sindsdien geen nieuwe wereldoorlog meer plaatsgevonden. Laten wij hopen dat dit altijd zo blijft.

Ik wens u een fijne zondag.

Deel het bericht