Bemachtig een prachtig eerbetoon aan duizenden helden

(Leestijd: 1 minuut)

In 2019 en 2020 zal er uitgebreid worden stilgestaan bij het thema ‘75 jaar vrijheid’. Aan het eind van deze maand gaat het lustrumjaar officieel van start met de herdenking van de Slag om de Schelde. De Slag om de Schelde vond plaats tussen 2 oktober en 8 november 1944. Het begon ongeveer een week na Operatie Market Garden, waarbij onder andere Nijmegen was bevrijd.

Tijdens de Slag om de Schelde kreeg het Canadese Eerste Leger opdracht om de Westerschelde, die toegang bood tot het bevrijde Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. Met een vrije vaarweg zou de bevoorrading van geallieerde troepen via de haven van Antwerpen op gang kunnen komen. Deze bevoorradingslijn werd steeds belangrijker. Winter stond voor de deur.

Na vijf weken van intense strijd hadden de geallieerden de Slag gewonnen. Maar het was een zeer zwaarbevochten overwinning. Het Canadese Eerste Leger verloor ruim 12.000 man. Ter herdenking van alle helden die hun leven hebben gegeven of daartoe bereid waren, is de officiële ‘Slag om de Schelde’ munt in 99,99% puur zilver geslagen.

De oplage is strikt gelimiteerd tot slechts 7.500 exemplaren. Waarschijnlijk is de wereldwijde vraag vele malen groter dan het beperkte aanbod. Indien u de ‘Slag om de Schelde’ munt wilt bemachtigen, raad ik u aan om direct uw reservering te plaatsen. Ik kan u de munt nu nog gegarandeerd leveren voor de officiële uitgifteprijs van slechts € 99,95.

Specificaties

  • Land: Canada
  • Nominale waarde: 20 Dollar
  • Kwaliteit: Allerhoogste kwaliteit, Proof
  • Metaal: .9999 Zilver
  • Oplage: Slechts 7.500 stuks
  • Inclusief: Certificaat van Echtheid en presentatiecassette

De Slag om de Schelde was het de grootste operatie op Nederlands grondgebied en cruciaal voor de bevrijding van ons land. Daarom ben ik bijzonder blij dat het gelukt is enkele exemplaren te verkrijgen voor de Nederlandse markt. Hoe gering dat aantal ook is. Ik weet dus niet hoe lang ik u dit zilveren meesterwerk kan aanbieden. Als u vandaag reserveert, ben u in ieder geval op tijd.

Het Canadese Eerste Leger speelde een grote rol bij de Slag om de Schelde. Naast Canadese soldaten bestond dit legeronderdeel uit Poolse en Britse soldaten. Ongeveer de helft van de 12.873 man die het Eerste Leger tijdens de Slag om de Schelde had verloren was van Canadese afkomst.

Behalve het Canadese Eerste Leger waren er ook nog Franse, Belgische en Noorse Commando’s bij de slag betrokken. U kunt zich dan ook voorstellen dat er niet alleen in Canada of ons land veel vraag naar de munt is. Mijn advies is daarom om snel te reageren, want de oplage is heel beperkt. Klik hier en bestel direct.

Bent u reeds bekend met de officiële Canadese munten? Dan vraagt u zich misschien af waarom het portret van Queen Elizabeth II niet op de voorzijde is afgebeeld. Dat is namelijk gebruikelijk. Ten tijde van de Slag om de Schelde werd echter het portret van King George VI op Canadese munten geslagen. Daarom is zijn beeltenis ook op deze Herdenkingsmunt weergegeven.

Kijk op deze website voor meer informatie over de munt, het ontwerp en de Slag.

Uiteindelijk werd op 28 november met enig ceremonieel vertoon het eerste konvooi schepen in Antwerpen verwelkomd. Dat was het begin van een continue stroom van bevoorrading. Op 1 december kon in Antwerpen alweer 10.000 ton goederen per dag worden gelost. Daarmee werd de haven een belangrijk logistiek onderdeel in het verdere verloop van de strijd.

De geallieerde Generaal Dwight D. Eisenhower zei zelf dat "het einde van het nazidom duidelijk in zicht kwam toen het eerste schip ongehinderd de Schelde opvoer". De offers waren niet voor niets.

Ik wens u veel verzamelplezier met deze herdenking van een belangrijk moment in onze geschiedenis.