Canadese 'Slag om de Schelde' munt in .9999 zilver

Numismatische specificaties

Eenmalig: Geen vervolgleveringen
Metaal: .9999 Zilver
Kwaliteit: Proof (Hoogste kwaliteit)
Oplage: Slechts 7.500 stuks
Nominale waarde: 20 Dollar
Jaar: 2019
Gewicht: 31,1 gram (1 Troy ounce)
Ter herdenking van het 75e jubileum van de Slag om de Schelde

De officiële herdenkingsmunt is binnenkort beschikbaar!

De Slag om de Schelde was van essentieel belang voor het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Het was ook één van de zwaarste en moeilijkste veldslagen uit de oorlog. Pas na vijf weken van intense strijd had het Canadese Eerste Leger, dat bestond uit Canadese, Britse en Poolse strijdkrachten, de Slag gewonnen.

Maar het was een zwaarbevochten overwinning. Het Canadese Eerste Leger had ruim 12.000 man verloren, waaronder 6.367 Canadezen. Als eerbetoon aan al deze slachtoffers heeft de Koninklijke Canadese Munt een officiële Slag om de Schelde Herdenkingsmunt geslagen.

De oplage van de Herdenkingsmunt is gelimiteerd tot slechts 7.500 exemplaren wereldwijd. Daardoor is er waarschijnlijk veel meer vraag dan aanbod. Bij de Slag om de Schelde zijn immers diverse landen betrokken geweest. Naar verwachting is de internationale interesse immens.

Numismatische specificaties

Eenmalig: Geen vervolgleveringen
Metaal: .9999 Zilver
Kwaliteit: Proof (Hoogste kwaliteit)
Oplage: Slechts 7.500 stuks
Nominale waarde: 20 Dollar
Jaar: 2019
Gewicht: 31,1 gram (1 Troy ounce)
Ter herdenking van het 75e jubileum van de Slag om de Schelde
Loading...
Vul hieronder uw gegevens in

Meer informatie

Doel van de Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde speelde zich af tussen 2 oktober en 8 november 1944. Het doel was om de Scheldemonding te ontdoen van Duitse troepen. Daarna zou de hoognodige bevoorrading van geallieerde troepen via de bevrijdde havenstad Antwerpen op gang kunnen komen. Aangezien de winter voor de deur stond, werd dat steeds belangrijker.

Uiteindelijk werd op 28 november met enig ceremonieel vertoon het eerste konvooi schepen in Antwerpen verwelkomd. Dat was het begin van een continue stroom van bevoorrading: op 1 december kon in Antwerpen alweer 10.000 ton goederen per dag worden gelost. Daarmee werd de haven een belangrijk logistiek onderdeel in het verdere verloop van de strijd.

De geallieerde Generaal Dwight D. Eisenhower zei zelf dat "het einde van het nazidom duidelijk in zicht kwam toen het eerste schip ongehinderd de Schelde opvoer". De offers waren niet voor niets.

Geleverd met cassette, certificaat en verzamelverpakking

De schitterende zilveren Slag om de Schelde munt wordt geleverd in de bijbehorende muntcassette. Zo weet u zeker dat uw waardevolle Herdenkingsmunt in Proof-kwaliteit beschermd is tegen beschadigingen. Bovendien is de cassette verpakt in een speciaal ontwikkelde Tweede Wereldoorlog verzamelverpakking.

U ontvangt tevens het Certificaat van Echtheid. Dit genummerde certificaat garandeert u dat u 1 van de slechts 7.500 exemplaren heeft ontvangen.

Ontwerp van de Slag om de Schelde munt

Ter herdenking van de Slag om de Schelde, heeft ontwerper Mary McPherson een realistisch portret van een Canadese soldaat in actie gemaakt. Het insigne van het Canadese Eerste Leger is boven de soldaat afgebeeld. Op de achtergrond ziet u links een legervoertuig dat de infanterieopmars steunt, terwijl rechts een typisch Hollandse molen is te zien.

Met een speciaal muntportret van King George VI

Wat deze Herdenkingsmunt extra bijzonder maakt, is het portret op de voorzijde van Koning George VI. Op Canadese munten wordt normaal gesproken het portret van Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk weergegeven. Koning George IV werd echter afgebeeld ten tijde van de Slag om de Schelde. Reden te meer natuurlijk om dit portret ook op de officiële Slag om de Schelde munt te slaan.